Campo de' Fiori cu arome la pachet

I
În Roma Antica, in zona care astăzi este numita Campo de'Fiori, era doar un maidan cu flori de camp lângă raul Tibru care umfla apele la fiecare coborâre a zăpezilor topite de pe munte. Abia după 1400, zona a început sa se dezvolte, odată cu ridicarea bisericii Santa Brigita a Campo de'Fiori. La nivel urbanistic și arhitectural, piața aceasta rectangulara aflata puțin mai la nord de Piazza Navona, nu a fost mai niciodată regulamentar dezvoltata. Pe sistemul "primul venit- primul servit", în jurul pieței ce devenise un mic centru comercial al cartierului unde fermierii își vindeau produsele, au crescut case și palate. Primul dintre marile nume ale vremii a fost Orsini, atrăgând apoi nume strâns legate de papalitatea timpurilor. Evident, zona s-a dezvoltat, străzile au fost trasate cât - de-cât și au primit denumiri pitorești, în funcție de meșteșugarii ce isi deschideau botegi în zona: Via dei Chiavari (stada celor care fac chei), via dei Cappellari (strada celor care fac pălării), Via dei Baullari (cafegii) și asa mai departe... Dintre trattoriile vremii, cea mai cunoscuta era Taverna della Vacca (nu-i nevoie de traducere 🤭) ce aparținea lui Vannozza dei Catanei- iubirea vieții lui Alessandro Borgia al VI-lea (instaurat Papa în 1492)
Pe lângă piața cu fermieri și botegi, Campo de'Fiori a fost folosita și ca loc de execuție. Aici, pe 17 februarie 1600, a fost ars pe rug Giordano Bruno, faimosul filozof, omul a cărui gândire era cu sute de ani înaintea semenilor sai din acea perioada. Ettore Ferrari este cel care, în 1889, pe locul rugului, a amplasat o statuie dedicata lui Bruno- acest spirit imens, mare studios care a speriat reprezentanții inchizitiei. Statuia a fost amplasata în mod voit cu fata spre Vatican, pentru a sfida chiar și după moarte ignoranța unei politici bazata pe frica și limitare. La baza statuii se poate citi "A BRUNO - IL SECOLO DA LUI DIVINATO - QUI DOVE IL ROGO Arse" (Lui Bruno, secolul prevazut de el, pe locul unde rugul lui a ars).
În 1858 piazza a fost mărită prin demolarea a multor case construite anapoda, iar spațiul dedicat fermierilor și artizanilor s-a mărit. Pana în zia de astăzi și, sper pentru cât mai mult timp de aici încolo, în fiecare zi, de dimineață până la ora 14, puteți cunoaște produse tipic italiene, puteți degusta bruschette cu varii creme de masline, ardei iuți sau roșii deshidratate,
puteți face o degustare de lichioruri artizanale pe baza de fructe, din lămâie, pepene galben, mango sau ananas, puteți gusta fructe froaspete, salamuri sau brânzeturi, puteți achiziționa cam orice oferă bun artizanatul italian,
sau... pentru a întregi registrul, va îndreptați către tarabele cu produse de cachemire adus din Nepal, pălării de lana si feltru sau haine.
Astăzi am trecut prin zona crezând ca îmi voi lua doar o cafea la unul din foarte multele baruri din zona, însă după un tur al pieței, minunata de culorile fructelor deshidratate și de mirosul melogranului proaspăt stors, am decis sa încep după-amiaza în glorie, cu un pahar de vin fiert acolo, pe plita, unde în cazanul ce bolborosea se rasuceau cu înverșunare bucăți mari de portocale, cuișoare, nucșoară și scorțișoară. Mirosul era absolut minunat, era friguț "și probabil se va răcori mai mult, asa ca e bine sa fiu precauta" mi-am zis justificând-mi alegerea unui vin la prânz, fie el și fiert. 

Câtă culoare și senzații într-o zi oarecare, la amiaza, cand fast-food-ul italian te câștiga ieftin, cu doua cornete pline-ochi cu salamino
și grana-padano, cu un pahar de suc de rodie stors atunci și acolo, în fata ta (sau un vin fiert, nu uitați!), când mirosul de trufe îți amintească ca deși e noiembrie și sunt 20 de grade, a venit iarna și la Roma; o iarna blândă, cu soare, cu zâmbete și oameni faini care și-au făcut un sens în viata de a fi gentili și a te trata bine...
Astăzi, de aici, atât. Ma întorc la vinul meu fiert care miroase a scorțișoară și ulei de portacale, la biserica pe ale cărei trepte m-am așezat să-l savurez ca să va pot scrie și azi despre cât de fain este sa trăiești momentul. Uneori ajunge doar atat: clipa!

Nu uitați, #StyleMeinRome organizează în ianuarie și februarie sesiuni de shopping la Roma, fix în perioada reducerilor invernale. Prețul/ sejur este de 250 euro și vom avea multe astfel de locuri de vizitat, însă, foarte, foarte multe cumpărături de făcut la preturi foarte mici.
Pentru detalii, contactați-mă în privat sau direct pe pagina.

De la Roma, din Campo de'Fiori v-a scris din nou Anca, o îndrăgostită iremediabila de Cetatea Eterna! ❤️

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

40+

Vindecare

Ottombrata Romana